Oldalak

2015. november 21., szombat

                                             Húsos pite




Olyan bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. Egy egyszerű ragú, még egyszerűbb tésztába rejtve.
Nem igazán magyar étel, de szerintem mi már magyarosítottuk rendesen, a mi szánk íze szerint.
A lassú főzés által, finom sűrű lesz a szaft, és benne az omlós hús a zöldségekkel...
és persze egy kis borocskával leöblíteni, az ám az igazi!





Hozzávalók a pitetésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin vagy zsír
  • 6 ek. hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 60 dkg marhalapocka 
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2,5 dl paradicsomlé
  • 2 tk. tárkony
  • olaj
  • bors
a kenéshez: 1 tojássárgája

Az étel 4 főre elegendő.







Így készül:
A tésztához a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a hideg vizet és kevés sót.
Összegyúrjuk és hűtőbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, ehhez adjuk a szintén kockára vágott húst, répát és burgonyát. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és rámorzsoljuk a tárkonyt.
Takarékon főzzük addig, amíg elkészítjük a tésztaburkot.
A hűtőből kivesszük a nyers tésztát és elfelezzük. Egy formát kivajazunk és megszórunk liszttel.
A tészta egyik felét lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és belefektetjük a formába.
Beletöltjük az előkészített húst, és befedjük a tészta másik felével.
Gondosan felhajtogatjuk körben a tésztát, a pite közepén kis rést ejtünk és lekenjük kevés vízzel elkevert tojássárgájával. 
150 fokos sütőben egy órát, majd 180 fokon további fél órát sütjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése