Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2016. október 19., szerda

                                             Spagettitorta




Na kérem szépen, ez a mi sem egyszerűbb összedobós édesség. Nem kell mindig csupamázas, csili-vili sütike, néha jó egy sokkal egyszerűbb, bárki által összedobható darab. Főleg, amikor már kiázott a kezed a mosogatástól a sokfogásos vasárnapi ebéd után.
Nem művészet elkészíteni, de a babérokat így is learathatjuk.
Tudom, hogy passzolna a mazsola, de nem tehetek róla utálom az ázott mazsolát! Aki szereti, persze tegyen bele.


Hozzávalók:

  • 1 csomag spagetti
  • 45 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • porcukor




Így készül:
A tésztát a szokott módon kifőzzük, ( ne törjük félbe )és ebben az esetben hideg vízzel leöblítjük.
A túrót kikeverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a tojások sárgájával és a tejszínnel. Összekeverjük a tésztával, a tojásfehérjéből felvert habbal, és kivajazott-lisztezett tortaformába simítjuk. a vajat rácsipkedjük és 170 fokon sütjük kb. 40 percig.
Kínálhatunk mellé eperlekvárt, amivel nagyon finom, de anélkül is szuper desszert.












2016. október 12., szerda

                                            Káposztás hajtóka




Egy vidéki lány, biztosan tud káposztás hajtókát készíteni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy nagymamánktól vagy édesanyánktól az egyik kötelező recept, amit meg kell tanulnunk. Ebben én sem vagyok kivétel, mindig ott sündörögtem a mama mellett a konyhában, és betegre ettem magam belőle.

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 6 ek. tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tk. só
  • a kenéshez 1 tojássárgája
a töltelékhez:
  • 1 közepes fej káposzta (kb:1 kg fejes káposzta)
  • 1 ek. zsír
  • bors 










Így készül:
A káposztát káposztareszelőn lereszeljük és lesózzuk, hogy levet eresszen. Felolvasszuk a zsírt, és lassú tűzön megdinszteljük a káposztát. Ízesítjük borssal és ha még kell, sóval.
Amíg elkészítjük a tésztát, a töltelék szépen kihűl.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a tejben felfuttatott élesztőt.
Tésztát dagasztunk, és 15 percet pihentetjük. A pihentetés után kinyújtjuk, úgy 1 cm vastagra, majd a káposztát egyenletesen elsimítjuk rajta. Feltekerjük, és ujjnyi szeleteket vágunk a rúdból.
Tepsibe rakosgatjuk, és kevés vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük a tekercseket.
170 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Előfordul, hogy eldőlnek a tekercsek, de ez nem baj.
Egyébként egyben is kisüthetjük a rudat, mint a bejglit.





2016. október 3., hétfő

                                      Nektarinos csirkemell






Őszinte leszek, nem kedvelem a hús-gyümölcs variációjú ételeket. Viszont ezzel egyedül vagyok a családban, így néha készítek efféléket is.
Egyébként...külön-külön szeretem mindegyiket.
Ha már itt van az ősz, legyen barackos hús, mégpedig nektarinos.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • bors
  • olívaolaj a sütéshez
  • 6 db nektarin
  • 3 ek. barna cukor
  • 1 dl. desszert fehérbor
  • 1 narancs leve
  • 5 dkg vaj
  • néhány zsázsa levél




Így készül:
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Mind két oldalát pirosra sütjük.
A nektarinokat kimagozzuk, cikkekre vágjuk.
A cukrot serpenyőben karamellizáljuk, felöntjük a borral és narancslével.
Felére forraljuk, és hozzáadjuk a vajat és nektarint. Kicsit pároljuk, hozzáadjuk a zsázsát és lezárjuk.
Tálalhatjuk rizskörettel is, de a hús a gyümölccsel tökéletes harmóniában van.