Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2015. július 30., csütörtök

                                             Húsos pite



Amikor nincs kedvem több órát a konyhában állni, akkor hasonló ételeket készítek mint például: paprikás krumpli, tésztaétel, resztelt máj stb.
Azért néha nem árt megszegni a régi jól bevált recepteket.
Komplett egytálétel, csak egy jó pohár ital kell mellé.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • olaj
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • bors
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2 tojás
  • 80 dkg burgonya
  • 1.5 dl főzőtejszín
  • 1 tojássárgája
  • bors
  • 1 csomag leveles tészta

Így készül:
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk és belekeverjük az aprított kakukkfüvet is. Felöntjük a paradicsomlével és 20 percig lassú tűzön főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni és a tojásokat is hozzákeverjük.
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a tejszínnel és a tojássárgájával.
18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára helyezzük a beleszabott leveles tésztát. Erre kanalazzuk a burgonyamassza felét, majd a paradicsomos húst, és megint a burgonyát.
170 fokon legalább fél órát sütjük.










2015. július 27., hétfő

                                Joghurtos-barackos pite




Kertemben a gyümölcsfák lombjai egymást érik, a hosszú évek alatt jól elterebélyesedtek.
Ebből kifolyólag a sárgabarackot az idén is háromszor szüreteltem.
Sikerült lekvárt és dzsemet is befőznöm, sütöttem ezt-azt, így a legutolsó szüretelésből lett ez a nagyon egyszerű sütemény.

Hozzávalók: 30 x 25 cm-es tepsihez:

  • 15 dkg margarin/vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg sárgabarack
  • porcukor
Így készül:
A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a joghurtot.
Végül hozzákeverjük a sütőporral és citromhéjjal elkevert lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a tésztát, és a tetejét negyedelt sárgabarackokkal rakjuk ki.
A süteményt 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, felkockázzuk és porcukorral meghintjük.









2015. július 21., kedd

                             Ribizlihabos-csokoládés kocka





Az anyukám osztálytalálkozójára szerettem volna valami igazán finomat készíteni, ami azért mutatós is. Ő nagyon szereti a gyümölcsös desszerteket, úgy hogy ebben kellett gondolkodnom. 
Hát ez kerekedett, akarom mondani kockásodott belőle, és üres tálcával tért haza anya.

Hozzávalók 12-15 kockához:
 a piskótához:


  • 6 tojás
  • 6 ek. víz
  • 30 dkg porcukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg kakaópor

a töltelékhez:

  • 15+5 dkg ribizli
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. expressz zselatin





a csokimázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé


Így készül:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a 6 ek. vízzel és a cukorral, és hozzáadjuk a kakaóval összeszitált lisztet.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és hozzáforgatjuk a masszához.
Egy sütőpapírral bélelt közepes kb: (30x30) tepsibe kanalazzuk, amit kissé az asztalhoz "csapunk"hogy a buborékok felszabaduljanak.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A krémhez 15 dkg ribizlit 1 dl vízzel és a cukorral 2-3 percig forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Hozzákeverjük az 1 dl vízzel elkevert pudingport, simára keverjük és kihűtjük.
A tejszínhabot a zselatinporral felverjük, és kis adagokban hozzákeverjük a pudinghoz.
A piskótát 3 lapra vágjuk, és megkenjük a ribizlihabbal. Elszórunk mindkét szinten a ribizliből, hogy szeleteléskor jól mutasson.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk,  és a sütemény tetején rusztikusan elkenjük.
Tálaláskor felkockázzuk, és díszíthetjük ribizlifürttel.










2015. július 19., vasárnap

                         Sárgabarackos-kekszes joghurt




Nyaralásából hazatérve a fiam ma megkérdezte: van itthon gyümölcsös joghurt?
Mondom: nincs. Ahhh de kár, mondja ő, és bement a szobájába.
Mit tesz ilyenkor egy hízelgő anya: kitalál valamit, hogy gyermeke kedvére tegyen.
Volt itthon egy nagy doboz görög joghurt, a sárgabaracktól meg még mindig roskadozik a fa.
A többi meg szinte mindig van  a kamrában.

Hozzávalók 2 főre:

  • 5 dl Görög joghurt
  • 6 db sárgabarack
  • 1 ek. méz
  • 12 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 1 dl tejszín
Így készül:
A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk. A joghurttal, mézzel és a darabokra tördelt keksszel botmixer segítségével pürésítjük.
A tejszínt felhabosítjuk, és lazán belekeverjük a barackos joghurtba.
Tálaláskor a pohár aljába szórunk egy kevés összetört kekszet, majd ráhalmozzuk  a joghurtot.


2015. július 15., szerda

                            Spenótos csirkemelltekercs 



Újra terítéken a spenót. A fürdőruhaszezonban magamra is gondolok egy picit, és használok a húshoz is egy kevés spenótot.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db csirkemell filé
  • 5 dkg friss spenótlevél
  • 2 db paradicsom
  • 4 szelet lapkasajt
  • 2 ek. olívaolaj 
  • bors
Így készül:
A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, és mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
A spenótot elterítjük, rajta a paradicsomot, majd a sajtot.





Egyenként szorosan feltekerjük a húst, alufóliára fektetjük, meglocsoljuk 1-1 kanál olajjal, és belegöngyöljük a tekercseket.
180 fokos sütőben tepsire téve, 50 percig sütjük.






2015. július 13., hétfő

                         Giga spenótos omlett, szendvicsbe rejtve



Szünidőben, délidőben ébredve, éhes ám a kamaszgyerek. Jó ha összeszedem magam, és valami igazán laktató "reggelivel" kedveskedem őkelmének.
Terítéken a spenót, éppen ezért becsempésztem az omlettbe is.


Hozzávalók 4 db szendvicshez:

  • 6 tojás
  • 2 ek. étolaj
  • 2 db frankfurti virsli
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • bors
  • jó marék friss spenótlevél
  • 1 db nagy paradicsom
  • 8 szelet lapkasajt
  • 8 szelet szendvicskenyér




Így készül:
A tojásokat felverjük, sózzuk borsozzuk. A felcsíkozott szalonnát az olajon megpirítjuk, majd rátesszük a karikákra vágott virslit, és tovább pirítjuk vele néhány percig. Felcsíkozzuk a spenótot és a szalonnás virslihez adjuk. Kicsit megfonnyasztjuk és ráöntjük a tojást. Egyik oldalát megsütjük és átfordítjuk. Mikor az is megsült egy tányérra csúsztatjuk.
Egy szelet kenyérre felszeletelt paradicsomot teszünk, erre egy szelet sajtot, jöhet az omlett, majd megint egy szelet sajt, és végül a másik szelet kenyér.
A tojás legyen meleg, így ráolvad a sajt.




2015. július 7., kedd

                                                               Spenótos pite




Újra szert tettem egy jó adag zsenge spenótra. Szerencsére senkibe sem kell beleerőltetnem, szívesen eszi az egész család. Azért ha egy kis csavart viszek az ételbe, a megszokott spenótfőzeléken is túl lehet lépni.
Az omlós pitetészta a krémes spenóttal...hm.

Hozzávalók egy kerek pitéhez:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 60 dkg friss spenót
  • 2 ek.olaj
  • 0.5 dl tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 tojás
  • bors



Így készül:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A megtisztított spenótot olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük tejszínnel,sózzuk és borsozzuk.
Felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tojásokat és a reszelt sajt 3/4 részét.
A tésztát kinyújtjuk piteforma nagyságúra, és elegyengetjük a formában. Megszurkáljuk villával, és 180 fokon elősütjük 8 perc alatt. Beleöntjük a tölteléket, és visszatesszük a sütőbe 20 percre. A maradék sajtot az utolsó 5 percben rászórjuk a pitére, és rápirítjuk.









2015. július 4., szombat

                          Császármorzsa málnalekvárral



Gyerekkorom nagy kedvence a császármorzsa. Az illat, ami bejárta a kicsi ház konyháját, felejthetetlen volt. Valahogy mégis ritkán jut eszembe, hogy készítsek egy adagot, vagyis inkább egy jó nagy adagot, mert abbahagyni nem tudom. 
Mindig vita téma, hogy van-e a császármorzsában búzadara? A nagyiéban volt, és nekem így az igazi.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg búzadara
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 citrom héja
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj a sütéshez
  • málnalekvár
  • porcukor



Így készül:
A lisztet és búzadarát tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tejet.  30 percet hagyjuk állni, majd a tojásfehérjékből vert habot is hozzáforgatjuk. Felforrósított vajon állandó kevergetés mellet megsütjük. Az utolsó percekben hozzáadjuk a kristálycukrot, ami finoman karamellizállódik. Én jól megpirítva szeretem.
Most friss málnalekvárral, és egy kis porcukorral tálaltam.