Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. szeptember 29., hétfő

                                     Tandori csirkeszárny

Kedvelem a pácolt húsokat, legyen akár csirke, marha vagy sertéshús. Indiai ételt ritkán készítek, jobban mondva készítettem, mert ez a recept bejött nekem.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 3 dl natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt csili
  • bors
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 4 ek. olaj
Így készül:
A szárnyakat vágjuk ketté. A fűszereket keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd az olajjal együtt vegyítsük el a joghurtban. Forgassuk bele a szárnyakat és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Süssük 180 fokon 45 percig, majd grill fokozaton pirítsuk 10 percig.








2014. szeptember 28., vasárnap

                                    Zellerleves dióval

Javában lehet szüretelni a zellergumót, és a diót is. A két dolog együtt pedig egy kellemes harmonikus ízt alkotott.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg zellergumó
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 1 db tojás
  • 2 szelet kolozsvári szalonna
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 6 dl zöldségleves alaplé v. víz
  • 5 dl főzőtejszín
  • 4 szelet toastkenyér
  • bors
  • 4 dkg dióbél
Így készül:
Kockázzuk fel a megtisztított zellergumót és burgonyát, főzzük puhára majd szűrjük le. Pürésítsük, öntsük fel az alaplével, sózzuk és borsozzuk. A tojást válasszuk szét, a sárgáját keverjük el a tejszínnel és sűrítsük be a levest. A fehérjéből verjünk habot, a kenyerek egyik felét mártsuk bele, szórjunk rá felaprított diót, és tegyük sütőbe grillfokozaton néhány percre. A szalonnát vágjuk apróra és pirítsuk meg, a fennmaradt zsiradékban  a karikákra vágott póréhagymát fonnyasszuk meg. A levest tálaljuk a kenyérrel, dióval, szalonnával és hagymával.



2014. szeptember 24., szerda

                                        Burgonyatallér

Sültek, szaftos húsok tökéletes kísérője lehet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 8 dkg ékezési keményítő
  • 2 tojás+ 1 sárgája
  • kevés őrölt szerecsendió
  • bors
  • 2 tk. szezámmagkeverék
  • vaj a sütéshez
Így készül:
A burgonyát tisztítás után kockára vágjuk,és puhára főzzük. A szalonnakockákat süssük ropogósra. A leszűrt, áttört burgonyát keverjük össze a keményítővel és a két tojással, majd a szalonnapörccel. Fűszerezzük, rudat készítünk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 45 percre. Sütés előtt lekenjük a tojássárgájával,és 1-2 cm-es szeleteket vágunk a rúdból, majd felhevített vajon mindkét oldalukon pirosra sütjük.








2014. szeptember 22., hétfő

                        Sertésszűz tejszínes mártásban

A lányom születésnapjára készült, ez a sertésnek igazán nemes része, a szűzpecsenye.

Hozzávalók:

  • kb: 80 dkg sertésszűz
  • 2-3 ek. olvasztott vaj
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • 2-3 ek. fehérbor ( száraz )
Így készül:
A húsból 3-4 cm-2 szeleteket vágunk, amit a vajon mind két oldalukon megpirítunk. Sózzuk, borsozzuk.
Szedjük ki egy tálra, és a fennmaradt zsiradékon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Öntsük fel a borral, majd a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük vissza a húsokat a mártásba és főzzük puhulásig. Rizzsel vagy burgonyatallérral tálaljuk.



2014. szeptember 21., vasárnap

                                  Szülinapi whoopie

Pici fiú szülinapjára álmodtam meg ebben a formában a whoopie piet. Torta forma, pici whoopikkal.
A recept whoopie pie bejegyzés alatt található, a különbség az, hogy dupla mennyiséggel dolgozunk. 
52 db mini korongot készítünk, a 26 db piehoz . A többi tésztát kivajazott, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában kisütjük. A korongok 180 fokon 8-10 perc alatt, a torta 170 fokon 50 perc alatt készül el.
A krémből is dupla adag készül, ezzel töltsük meg a három részre osztott tortalapot, és a korongokat is.




2014. szeptember 17., szerda

                                  Káposztás rakottas

Csak egy gondolat ami megvalósult, és igazán jó sült ki belőle.

Hozzávalók:

  • 80 dkg darált sertéshús
  • 1/2 kelkáposzta
  • 10 db lasagne tésztalap
  • olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 5 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • zsemlemorzsa
Így készül:
A káposztát szedjük leveleire és forró vízben főzzük 10 percig. A darált húst pirítsuk meg kevés olajon majd sózzuk, borsozzuk,és nyomjuk rá a fokhagymákat. Készítsük el a besamel mártást: A vajon futtassuk meg a lisztet, öntsük fel forró tejjel, sózzuk borsozzuk. Egy közepes jénai tálat vajazzunk ki, majd szórjuk be zsemlemorzsával. Jöhet a rétegezés. Béleljük ki a tálat káposztalevelekkel, tegyünk rá a húsból, majd kanalazzunk rá a tejfölből.
Tegyünk rá a tésztalapokból, majd a besamel mártásból. Ismételjük a folyamatot addig amíg el nem fogynak az összetevők. A tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával, és 180 fokon süssük 30 percig.




2014. szeptember 15., hétfő

                                    Fügés minitorták

Leszedtük az utolsó 9 szem érett fügét az anyukám fájáról. Olyan érett már, hogy némelyik belseje szinte elolvadt a számban. Most pont ere volt szükségem.

Hozzávalók:

  • 6-8 db érett füge
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 18 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 15 dkg nádcukor
  • 7.5 dkg liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • méz
Így készül:
A csokoládét a vajjal olvasszuk fel gőz felett. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájukat keverjük ki a cukorral és adjuk hozzá a csokoládét. 4 db füge belsejét jól keverjük hozzá, majd a fehérjéből verjünk habot és forgassuk össze a csokis krémmel. Szitáljuk bele a kakaóval és szódabikarbónával elkevert lisztet, majd kivajazott mini formákba kanalazva 200 fokon süssük 20 percig. 
A maradék fügével és kevés mézzel tálaljuk.



2014. szeptember 14., vasárnap

                                    Bakonyi betyárleves

Csak azt tudnám, miért nem főztem eddig ezt a tökéletes igazi magyar levest.
Fenomenális ! Aki még nem próbálta kövesse a példámat !

Hozzávalók:

  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 l csontleves
  • 1 ek. csemege fűszerpaprika
  • 1-2 babérlevél
  • kakukkfű
  • só bors
  • 5-6 dkg lebbencs tészta
Így készül:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és jól megpirítjuk. Szedjük ki a zsírból, tegyük félre. A kockára vágott hagymát pároljuk meg, a visszamaradt zsiradékon. Dobjuk rá a felszeletelt gombát, és jól fűszerezzük, sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel.Néhány percnyi párolás után hozzá adjuk a pirospaprikát és felöntjük a levessel . Dobjuk bele a félre tett szalonnát és a karikára vágott kolbászt. Forraljuk fel és amikor a gomba megfőtt, főzzük a levesbe az összetördelt tésztát. Ezután besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel.



2014. szeptember 12., péntek

                                  Olívával tűzdelt tarja

Csak egy picit feldobtam az amúgy kedvelt vasárnapi sültet.

Hozzávalók:

  • Kb, 1.5 kg csont nélküli tarja
  • 10-12 szem zöld olajbogyó
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. dijoni mustár
  • bors
  • 2 ek olaj
  • 1 db sütőzacskó
Így készül:
A húst mossuk meg, majd tisztítsuk meg a felesleges zsírtól, hártyáktól. A fokhagymagerezdeket negyedeljük fel, és az olajbogyóval felváltva tűzdeljük meg a húst.
Keverjük ki a mustárt, sót, borsot és olajat, majd dörzsöljük be vele a tarjánkat.
Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd másnap sütőzacskóba zárva, amit persze megszurkálunk, 180 fokon másfél óra alatt készre sütjük.




2014. szeptember 10., szerda

                        Burgonyaleves póréhagymával

 Krumplileves így, krumplileves úgy, szeretjük. Ez a recept is jól bevált, és gyakran készítem ebben a formában.


Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 2 szelet barna kenyér
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 l zöldségleves vagy víz
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 tk. durvára  vágott tárkony
  • bors
Így készül:
A kockára vágott szalonnát süssük piros ropogósra. A zsírját szűrjük le, és ezen a szintén kockára vágott burgonyát pirítsuk át, majd öntsük fel a leves felével.
Adjuk hozzá a félkarikára vágott póréhagymát, fűszerezzük. Közben a kenyér héját vágjuk le,a belét áztassuk be a maradék levesbe és turmixoljuk össze. Ezzel sűrítsük be a levest. Ha a burgonya megpuhult, keverjük hozzá a tejszínt, és a pirított szalonnapörccel tálaljuk.



2014. szeptember 8., hétfő

                                       Fügelekvár

Az anyukámnak van egy nagy füge fája, amiről a nyáron már szüreteltünk egyszer.
A másod érésből készült jó pár üveg lekvár, egy kis mézzel. Nem tudom milyen fajta , de hatalmas termései vannak a fának. Gyors volt a tisztítás ,és a lekvár szintén hamar elkészült.

Hozzávalók:

  • 1 kg fügéhez
  • 4-6 ek. méz
Így készül:
A fügéket tisztítsuk meg úgy, hogy a zöld héját húzzuk le. Tegyük egy lábosba, kezdjük el főzni lassú tűzön. Mikor már szétesett teljesen a gyümölcshús, akkor adjuk hozzá a mézet.
Forraljuk néhány percig és kész is. Tegyük steril üvegekbe, fordítsuk fejre őket 1-2 percre, majd takargassuk be a lekvárokat száraz dunsztba téve.



2014. szeptember 7., vasárnap

                                     Túrós szelet

Nálunk a túrós édesség mindenkinél bejön, kivéve a férjemnél. Bár van egy-két kivétel, amihez már a most következőt is hozzáadhatom. Amolyan túrókoch, a rizskoch után.
Könnyen elkészíthető, lisztmentes süti mindenkinek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 3 ek. porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 púpos ek. búzadara
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 5 db tojás
  • csipet só
  • 5 ek. cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
Így készül:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésen. A túrót keverjük el a joghurttal  a porcukorral, és vaníliás cukorral.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a kristálycukorral,adjuk hozzá a búzadarát, szódabikarbónát.
Keverjük össze a két masszát, reszeljük bele a citromhéját, dobjuk bele a mazsolát majd majd óvatosan forgassuk bele a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. 
Zsírpapírral béleljünk ki egy közepes tepsit, öntsük bele a masszát, és süssük a süteményt 40-45 percig. Mikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral.









2014. szeptember 4., csütörtök

                                  Cappuccino Italiano

Ki ne kívánna meg egy finoman gőzölgő, vastag tejhab borította illatos cappuccinót ?
Lehet nyár vagy tél, tavasz vagy ősz, mindig könnyű csábításnak számít, és valljuk be , az Olaszok tudnak valamit, egyszerűen tökéletes a cappuccino.

Hozzávalók:

  • 1 adag espresso kávé, 7 g őrölt kávéból
készített 25-35 ml rövid kávé
  • 7-8 dl hideg tej
Így készül:
Főzzük le a kávét, majd a tejet gőzöljük fel. Ha nincs ilyen funkció a kávéfőzőn, forraljuk fel a tejet, majd alaposan habosítsuk fel. Én így jobban is szeretem.
Öntsük át a tejet egy nagyobb pohárba úgy, hogy a habját egy kanállal tartsuk vissza. 
A tejbe öntsük bele a kávét, és kanalazzuk rá a tejhabot. 
Megszórhatjuk kakaó- vagy csokiporral, vagy őrölt fahéjjal. A cukor kérdése, mindenki ahogy szereti.


2014. szeptember 3., szerda

                                   Diós-morzsás szelet

Igazi finom tea-vagy kávé sütemény.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 20 dkg tejföl
a morzsához:

  • 20 dkg dió darálva
  • 20 dkg barna cukor
  • 8 dkg vaj
Így készül:
A vajat keverjük habosra a cukorral és a tojásokkal. A szódabikarbónával összekevert lisztet kis adagonként keverjük a masszához, majd a tejfölt is. Kivajazott és lisztezett 25 x 25 cm-es tepsibe simítsuk a massza felét.
A dióból, cukorból, citromhéjból és vajból készítsünk morzsát, és a felét tegyük a masszára. jöhet a másik réteg tészta, és erre a maradék morzsa.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 50 percig, várjunk még kihűl és azután szeleteljük.




2014. szeptember 1., hétfő

                         Bolognai spagetti, padlizsánnal

Csak egy ötlet volt, amit aztán megvalósítottam. A spagetti krémesebb és izgalmasabb lett a padlizsántól, erre számítottam.

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált marhahús
  • 1 db közepes padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 ek. olívaolaj
  • 4 dl paradicsomszósz
  • 2 db paradicsom hámozva
  • cukor
  • bors
  • bazsalikom
  • parmezán
  • 30 dkg száraz spagetti
Így készül:
A húsokat daráljuk át kétszer, vagy kérjük meg a hentest rá. Az olajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a húsokat, amit pirítsunk meg. Jöhet a felaprított fokhagyma és paradicsom is, közben a padlizsánt kockázzuk fel, és keverjük a húshoz azt is. Öntsük fel a paradicsomszósszal, ízesítsük és adjunk hozzá kevés bazsalikomot.
Főzzük sűrűre.
A tésztát főzzük ki fog keményre,keverjük hozzá a szószt, szórjuk meg parmezánnal és egy kis felaprított bazsalikommal.