Aranymorzsa

Legjobb receptes blogok

2014. február 27., csütörtök

                                              Diós vajaskifli

Kelt, kelt és megint kelt tészta. Még soha nem készítettem ezelőtt ezt a kiflicskét, de bizton állíthatom, sűrűn az étlapon lesz. Még az epegörcsöt is bevállalom érte, pedig rossz élményeim vannak. Kürtőskalács filingje van, de azért mégis más. Egy pohárka tejjel mennyei falat.

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • 1 cs. vaníliás cukor
a töltelékhez, és a tetejére:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 tk. fahéj
Így készítsd el:
Kevés lisztből, az élesztőből és cukorból készíts kovászt. 10 percig hagyd kelni, azután add hozza a többi alapanyagot, és dagaszd hólyagosra. Keleszd 20 percig, dagaszd át és újabb 20 percig pihentesd. Nyújtsd ki fél centi vastagra, köralakra, és 16 egyenlő cikkre oszd fel.
A cukrot keverd el a dióval és fahéjjal. Az olvasztott vajjal kend meg a cikket, mártsd bele a cukros keverékbe, és kifelé tekerd fel a kifliket, miközben meg is töltöd őket.
Sütőpapíros lemezen keleszd még 10 percet.

Előmelegített 180 fokos sütőben süsd 15 percig, még melegen a legfinomabb.


                      Házi sajt gyorsan, érlelés nélkül
                             csilivel és újhagymával

Igazán könnyű és gyors az elkészítése ennek a sajtnak. Jó érzéssel és büszkeséggel tölt el a magam gyártotta kis műalkotás, mindenféle tartósító és tömegnövelőszer nélkül.
Szükség lesz néhány eszközre, úgy mint: 

  • 1 db kisebb műanyag edény, aminek az oldalát és alját ki kell szurkálni zsákvarrótűvel, vagy vékony fúróval kifúrni
  • 1 db szűrő
  • 1 db ruhapelenka vagy géz
  • nehezék: pl; mozsár
Hozzávalók:

  • 6 l  3.8 % zsírtartalmú tej, de a legjobb a házi tej
  • 1 ek. só
  • 2 ek. 10 %- os ecet
  • 2 db csili paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 1 kk. só
Így készítsd el:
A tejet melegítsd forrásig, keverd hozzá a sót, pár perc után az ecetet. Amikor elválik a fehérje  a savótól vedd le a tűzről. A szűrőt béleld ki a gézzel, és szűrd át a sajtot rajta. Hagyd hogy lecsöpögjön, majd egy tálban keverd össze az apróra vágott csilivel, hagymával és sóval.
Tedd bele a lyukakkal ellátott edénybe, azt egy másik tálba, hogy a felesleges savót felfogja, és nyomasd meg a nehezékkel. 12 órára tedd hűtőbe, és tökéletesen szeletelhető finomságot kapsz.




2014. február 26., szerda

                   Kukoricagaluska gombapástétommal

A lányom nem eszi meg a gombát, gombaformájában, ezért ha éppen nem rántom sütöm vagy töltöm, akkor egész apróra vágom,  aprítom. A kukoricagaluskával jól harmonizál a gombaíz és a tárkony.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 10 dkg sonka vagy húsos szalonna
  • 1 csokor tárkony( lehet szárított is)
  • 1 dl tejszín
  • só bors
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 3 db tojás
  • pár szál tárkony só
  • 1 ek. olívaolaj
Így készítsd el:
A kockára vágott sonkát pirítsd meg a hagymával, add hozzá a szintén felaprított gombát. Néhány percig párold együtt, sózd borsozd, keverd bele a felaprított tárkonyt, és a tejszínt. Hamar megfő, ha ne elég sűrű, besűrítheted egy kevés liszttel vagy keményítővel.
A galuskához keverd össze a hozzávalókat,annyi vízzel, hogy nokedli állaga legyen, majd szaggasd ki lobogó sós vízben.


2014. február 25., kedd

                               Moszkvai krumplis vekni

A mai kenyér nem az az igazán fényes és repedős fajta, vagyis nem az a" hű de szép kenyeret sütöttél anya", viszont attól még ropogós héjú és igen ízletes.

Hozzávalók:

  • 25 dkg héjában főtt burgonya
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 2 kk. só
  • 1 kk. cukor
  • 3 dkg vaj
  • tej
  • 2,5 dl víz
Így készítsd el.
A liszteket szitáld dagasztótálba, reszeld bele a krumplit. Keverd hozzá a sót és köményt, az élesztőt kevés tejben futtasd fel a cukorral. Dagassz rugalmas kenyértésztát. Keleszd a duplájára,majd jól gyúrd át, formáld és letakarva keleszd a duplájára. A sütő aljába tegyél egy edénybe vizet, és melegítsd elő 180 fokra. A kenyeret permetezd meg vízzel, és süsd 30 percig.



                                 Körtés-kakaós szelet

Látványos sütemény, e mellett finom és egyszerű is. Ami a legnehezebb az elkészítésében, az a körték előkészítése.

Hozzávalók:

  • 37.5 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaó
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 db körte
  • 2 dl muskotályos bor
  • 1/2 l víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve
Így készítsd el:
A körtéket hámozd meg, úgy hogy a szára megmaradjon. A magházukat vágd ki alulról, hogy a körték egyben maradjanak. A vizet a borral, cukorral és a citrom levével forrald fel, a körtéket állítsd bele , és takarékon főzd 5 percig. Hagyd a lében 30 percig, addig készítsd el a tésztát.
A cukrokat, a citromhéjat és a tejszínt verd fel félkemény habnak. Add hozzá a tojásokat egyenként, azután a sütőporos lisztet, és legvégén a kakaót. A körtéket töltsd meg a tésztával, a többit kanalazd egy kivajazott és lisztezett tortaformába, és  helyezd bele a körtéket egyenlő távolságra. 180 fokra előmelegített  sütőben süsd 50 percig.
Amikor kihűlt, úgy szeleteld fel, hogy mindegyik szeletre egy fél körte jusson.



2014. február 24., hétfő

                                   Svéd uborkasaláta

 Télire eltéve  finom ropogós savanyúság. Bár elég sok cukor kell hozzá, annak aki nem szereti az "édes savanyúságot" nem igazán ajánlom.

Hozzávalók:

  • 4 kg fürtös uborka
  • 1 kg vöröshagyma
  • 8 dl cukor
  • 1 dl só
  • 3 dl 20 %-os ecet
  • 1 ek. mustármag
  • 6 dl víz
  • tartósítószer

Így készítsd el:
Az uborkát és a hagymát vékony szeletekre gyaluld le. A vizet a cukorral, sóval mustármaggal forrald fel. Az ecete a végén keverd bele, hűtsd ki és öntsd az uborkára. Hagyd állni 1-1.5 órát, és töltheted is az üvegeket. Kevés tartósítószer a tetejére és zárd jól le.

                                           Zúza pörkölt

Sok hozzáfűzni való nincs, megosztó étel, hiszen a belsőséget vagy szereti valaki vagy nem. 
Akkor lesz jó sűrű szaftja, ha lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük. Természetesen, ha szükséges akkor fel kell önteni, de mindig csak kevés folyadékkal.

Hozzávalók:

  • 150 dkg csirke zúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 zöld paprika
  • 2 ek. édes nemes piros paprika
  • kevés olaj
  • 1 tk. őrölt kömény
  • só, bors
  • 2 dl paradicsomlé
Így készítsd el:
Az apróra vágott vöröshagymát és zöldpaprikát az olajon dinszteld meg,szórd rá a pirospaprikát majd add hozzá a szintén apróra vágott zúzát.Önts rá a paradicsomlét, fűszerezd és önts rá annyi vizet, épp hogy ellepje. Lassú tűzön főzd két órát, az elfőtt lét mindíg kicsinyenként pótolva. Galuskával, és savanyúsággal tálalhatod.






2014. február 23., vasárnap

                                          Céklás tócsni

Magát a hagyományos tócsnit is nagyon szeretem. Próbáltam már a  zöldségeset is, de a céklával még nem kísérleteztem ebben a formában. Ha szeretitek a céklát a krumplival ropogósra sülve, akkor mindenképp próbáljátok ki. Finom kísérője frissensülteknek, de magában is fogyasztható.

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb burgonya 
  • 3 db cékla
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl tej
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • 2 db tojás 
  • liszt
  • olaj a sütéshez
Így készítsd el:
A céklát és a krumplit reszeld le, és sózd meg, hogy a felesleges nedvességet kiadja magából.
Jól nyomkodd ki, add hozzá a lepréselt fokhagymát, tojást, fűszereket és a tejet. Végül annyi lisztet, hogy sűrű, lágy masszát kapj. Kanálnyi mennyiséget lapíts ki a tenyered között, és forró olajban süsd ropogósra. 


2014. február 21., péntek

                                        Kukoricás kenyér   

Mindig kell egy kenyér, mindig kell egy kenyér amit kézzel dagasztok és az asztalra rakhatok.

Hozzávalók:

  • 20 dkg finom liszt
  • 25 dkg kukorica liszt
  • 1 adag kovász , vagy 2.5 dkg élesztő
  • 1 marék vegyes magvakból ( tökmag, napraforgómag )
  • 2 kk. cukor
  • 2 tk. só
  • 1 tk kukorica dara
  • 1 ek. olívaolaj
Így készítsd el:
Ha van kovászod, akkor azt kevés langyos vízzel morzsold el, hogy jó laza legyen. Ha nincs , az élesztőt futtasd fel. A liszteket szitáld egy tálba, sózd, cukrozd és keverd el a tökmaggal.
jöhet az élesztő vagy a kovász, annyi langyos vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapj.
Dolgozd ki, majd az olívaolajjal kend át a tésztát. Takard le és egy órát keleszd. Egy óra elteltével dagaszd át, és tedd egy kiolajozott és kukoricadarával megszórt formába. a tetejét vágd be keresztbe,olajozd le és szórd meg a darával.Keleszd még fél órát, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd fél órát.( A kovásszal készült kenyérnél legyünk türelmesek a kelesztésnél ).

2014. február 20., csütörtök

                                    Kókuszos túrótorta

A legkisebb erőfeszítéssel készül ez a torta. Nem kell kavarni, csak épp összekeverni és egy kis habot verni. A legnehezebb kivárni amíg a hűtőben összeáll a túrókrém. Télen azért esik jól, mert a málna ízével a nyarat varázsolja elénk, nyáron viszont olyan frissítő, könnyű desszert.

hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 7 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • 1 tasak zselatinpor
  • 2 ek. porcukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. kókuszreszelék
a málnavelőhöz:

  • 30 dkg málna (  mirelit is lehet )
  • 1 ek. cukor
Így készítsd el:
A kekszet daráld durvára, keverd össze az olvasztott vajjal és nyomkodd bele egy folpackkal kibélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába.Tedd hűtőbe hogy megszilárduljon.
A túrót a zselatinnal és porcukorral dolgozd el. A tejszínt verd fel a fixálóval és a vaníliás cukorral, keverd bele a citromhéjat és a kókuszt. Az egészet keverd a túróhoz, és simítsd a kekszalapra. Hajtsd rá a folpackot, és 2-3 órára tedd hűtőbe.
A málnát passzírozd át, melegítsd addig míg a cukor felolvad.
A kész tortát díszítsd a málnavelővel és tejszínhabbal.


2014. február 18., kedd

                         New York bagel- kicsit másképp

Már megint nosztalgiázom. Habár jó lenne az igazit majszolni, most felturbóztam, úgy igazán magyarosan az "én bagelemet". 
Tegnap diétás, ma egy kicsit táplálóbb ebédet tettem az asztalra, hisz a kamasz fiamat nem nagyon izgatja a tavaszi diéta.

Hozzávalók 14 db-hoz:

  • 50 dkg finom liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 5 dkg vaj 
  • 2.5 dl tej
  • 4 ek. langyos víz
  • 2 db tojás
a vízfürdőhöz:

  • 3 l víz
  • 3 tk. cukor
  • 1 tk. só
a töltelékhez:

  • 6 db tojásból rántotta
  • 14 szelet sajt
  • 14 szelet sült sonka vagy bacon
  • vegyes zöld saláta
  • mustárszósz
A mustárszószhoz: 5 dkg vajon 1.5 ek. lisztet futtass meg, öntsd fel 2-3 dl vízzel vagy húslevessel, és 2 ek. fehérborral. 2-3 perc alatt besűrűsödik, 3 ek. mustárral, kevés citromlével, őrölt fehér borssal és 1 deci tejszínnel még egy percig forrald.Legyen bársonyosan sima a mártás.

Így készítsd el:
A lisztet szitáld egy tálba, kis mélyedésbe morzsold el a cukrot az élesztővel és a vízzel keverd el. Hagyd 10 percig pihenni. Addig a vajat olvaszd fel, a tejet langyits meg, keverd össze, majd add hozzá az 1 egész tojást és 1 tojásfehérjét. A tojássárgáját tedd félre a megkenéshez. Az egésszel gyúrj közepesen kemény tésztát 10 percig. Keleszd a duplájára 1 órán át. A tésztát oszd 14 részre, készíts zsemle formákat, majd az ujjaddal lyukaszd át a közepét. Jól tágíts meg a lyukat, és letakarva 15 percig keleszd még.
Tedd fel forrni a vizet a sóval, és cukorral. A cukortól lesz szép fényes. Ha van melaszod, nádcukrod az még jobb. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozaton, és egy edénybe tegyél a sütő aljába vizet, hogy kellő pára legyen. A forrásban lévő vízben mind két oldalát főzd 1-1 percig úgy, hogy először fejjel lefelé tedd a vízbe a bageleket. Sorakoztasd őket sütőpapíros tepsibe, kend le a megmaradt tojássárgájával, amit keverj el előzőleg egy kevés olvasztott vajjal, és szórd meg ízlés szerint magvakkal, mákkal,stb. Süsd 15-20 percig, és jöhet a töltés: 1 sor rántotta, sonka, saláta, majd a mustárszósz.




2014. február 17., hétfő

                              Mogyorós csokoládépohár

Ha belekanalazol, határtalan boldogságot érzel. Krémesen csokoládés, pihe-puha bársonyosság, és azt kívánod sose legyen vége ennek az édes élvezetnek!

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 dl tejszín
  • 1 ek. instant zselatinpor
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 1.5 dl tej
  • 4 db jégkocka
  • 5 dkg cukor
  • Pirított hántolt földimogyoró
  • tejszínhab
Így készítsd el:
A tejszín felét a zselatinporral keverd el, és hagyd állni 5 percig. Főzd addig, míg kis buborékok jelennek meg, és a zselatin teljesen feloldódik. A csokit aprítsd fel, tedd turmixgépbe, öntsd rá a forró tejszínt és addig turmixold míg a csoki felolvad. Ezután jöhet a jégkocka, a tej, cukor a maradék tejszín, és ezekkel turmixold simára. Oszd el négy pohárba, és 4 órára hűtsd be. tejszínhabbal és pirított mogyoróval kínáld.



                              Pulykagolyók zöldségágyon

Már nagyon várom a tavaszt, így az ételeket is úgy formálom hogy az a kilóinknak is tessen.
Jól is esik a könnyedebb ebéd, de akár vacsorára is ehetünk ebből finom fogásból.

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db nagyobb burgonya
  • 5 fej gomba
  • csokor petrezselyem
  • só, bors
  •  1 dl paradicsomlé
a húsgolyókhoz:

  • 60 dkg darált pulykamell
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kk. csípős fűszerpaprika
Így készítsd el:
Kevés olajon párold meg az apróra vágott hagymákat.A kockára vágott zöldségeket is add hozzá, párold egy kicsit és öntsd fel vízzel, sózd, borsozd. Az egészet öntsd át egy közepes tepsibe. A petrezselyemzöldet vágd apróra, és keverd el a zöldségekkel . Öntsd fel a paradicsomlével.
A húsgolyókhoz keverd össze a hozzávalókat, vizes kézzel készíts közepes golyókat, és fektesd a zöldségekre. Takard le fóliával, és 180 fokon párold 40 percig.

 

2014. február 15., szombat

                                         Szilvás-diós keksz

Nem is indulhatna jobban a vasárnap reggel, mint egy finoman gőzölgő fekete kávéval, és mellé egy ropogós keksszel.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 12.5 dkg cukor
  • 6 dkg durvára darált dió
  • 8 dkg kockára vágott aszalt szilva
  • 1/2  mokkáskanál fahéj, szegfűszeg
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
Így készítsd el:
A tojásokat a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a diót, szilvát a fűszereket és szódabikarbónát. A lisztet a legvégén dolgozd a masszába. A tésztából lisztes kézzel formálj kekszeket és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig.



2014. február 13., csütörtök

                                      Szerelmes szívek

Bálint nap ide vagy oda, tartjuk vagy nem tartjuk, egy kis kedvesség sosem árthat ha szeretjük a párunkat.

Hozzávalók sok-sok szívhez:

  • 25 dkg méz
  • 3 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 3 dkg tört mogyoró
  • 1 cs. sütőpor
  • 1-1 mk. fahéj,gyömbér,szegfűszeg
Így készítsd el:
A mézet a vajjal melegítsd fel, hogy a vaj felolvadjon, és hűtsd le. Keverd hozzá a fűszereket és a mogyorót. Végül a sütőporos liszttel is keverd el, és egy órára tedd hűtőbe. Nyújtsd fél centi vastagra, szúrj ki szíveket és 180 fokra előmelegített sütőben, süsd 10 percig. Olvasztott csokiban megmárthatod egy picit.





2014. február 12., szerda

                                         Csirkerizottó

Mióta néhány dolgot ki kellett zárnom az étrendemből, sokszor eszem natúr szárnyashúst ,rizst és zöldségeket. Ez a kombináció finom és egészséges is .

 Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 15 dkg rizottó rizs
  • 1 ek. olívaolaj
  • 10 dkg vegyes zöldség
  • 2 ek. fehérbor
  • 1 ek. szójaszósz
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • ha van, csirke alaplé
  • só, bors
Így készítsd el:
A csirkemell csíkokat pirítsd meg az olajon, öntsd fel egy kevés lével. Forrás után, kevéssel add hozzá a rizst és zöldségeket és önts annyi alaplevet hozzá, hogy éppen ellepje. Jöhet a bor és a szójaszósz, ezután sózd borsozd. Folyamatos kevergetés mellett, mindig annyira öntsd fel, hogy krémes maradjon a rizottó. Mikor megfőtt, keverd el benne a sajtot is, így még krémesebb és pikánsabb lesz.


2014. február 11., kedd

                  Savanyú káposztával töltött palacsinta

Nem mindennapi elkészítési módja ez sem a palacsintának, sem pedig a savanyú káposztának.
A palacsinta nálam minden formában jöhet, a savanyított káposztában pedig annyi a c-vitamin, amire ilyenkor télen nagy szükségünk van. Nem utolsó szempont, kellő fűszerezéssel, nagyon finom egytálételt kapunk.



Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 25 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • csipet szerecsendió
  • 2.5 dl tej
  • olaj a sütéshez
a töltelékhez:

  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 db lila hagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 merőkanál húsleves
  • 10 dkg ementáli sajt
  • só, bors
Így készítsd el:
A hozzávalókból készíts kicsit vastagabb palacsintákat.Az apróra vágott szalonnát pirítsd meg, azon a hagymát, majd a káposztával párold 10 percig. Ha kell sózd, és add hozzá a köményt. A palacsintákat töltsd be, tekerd fel és tedd kivajazott hőálló tálba.Öntsd rá a húslevest, szórd meg a sajttal, és előmelegített sütőben süsd 10 percig.



2014. február 10., hétfő

                                    Kukoricás grissini

Egy jó bor mellé, sajtokhoz, filmnézés kísérőjeként vagy csak úgy ha ropogtatni valóra vágysz, akkor grissini. A kukorica és a kömény együtt nagyon fini.

Hozzávalók:

  • 15 dkg kukorica dara
  • 10 dkg teljes kiőrlésü tönköly-búzaliszt
  • kis marék köménymag
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 dkg élesztő
  • 1 ek. olívaolaj 
  • 1.5 dl langyos víz
Így készítsd el:
A vízben keverd el az olajat, élesztőt, sót és a cukrot, majd a száraz anyagokkal is gyúrd össze.
A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A tésztát nyújtsd ki kb: 1 cm vastagra, vágd fel csíkokra, és hengergess belőle kis pálcákat. Süsd szép aranysárgára.


2014. február 9., vasárnap

                                     Sajtfelfújt kenyérrel

Amikor nem vágyom másra, csak egy laza, húsmentes és gyors ebédre, olyankor akkor ezt vagy ehhez hasonló receptet veszek elő. Könnyen variálható alaprecept, adhatunk hozzá zöldségeket is, de ha a húst is belecsempésznénk, akkor jöhet egy kis bacon, sonka vagy csirke mell.

Hozzávalók:

  • 16 db szeletelt kenyér
  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 0.5 dl tejszín
  • 20 dkg ementáli reszelt sajt
  • só, bors
Így készítsd el:
A kenyerek mindkét oldalán a vajon süsd aranybarnára. A tojássárgáját, tejszínt , a sajtot, sót és a borsot keverd össze. A tojásfehérjéből felvert habot , forgasd bele a masszába.
A kenyérszeleteket helyezd el egy hőálló tálba,a sajtkrémmel öntözd meg és 175 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig.


                                    Amerikai palacsinta

A palacsinta egy olyan étel, amit mindenki szeret. Lehet vékony vagy vastag, sós vagy édes, töltött vagy töltetlen, a palacsinta kicsik és nagyok kedvence.
Az én egyik favoritom ez a gyümölccsel felturbózott, vastag, juharsziruppal nyakon öntött,amerikai palacsinta.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1.5 dl tej
  • csipet só
  • 10 dkg áfonya ( friss, vagy mélyhűtött )
  • juharszirup
  • kb. 10 dkg vaj
Így készítsd el:
A tojásfehérjén kívül, mindent keverj össze. A fehérjéből verj kemény habot, és forgasd a masszába. A felhevített vajon süsd meg az egyik felét,a másikat szórd meg az áfonyával, fordítsd, és süsd meg azt is. Ízlés szerint juharsziruppal locsold meg.





2014. február 6., csütörtök

                                Bálint napi túrófánk

Bálint napra egy fánkkal készültem. Minden férfit ( a legtöbbet ) a finom étellel lehet megfogni, de legalább is könnyebb a dolgunk. Így erre a napra mi nők készüljünk valami finom édességgel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 l olaj a sütéshez
Így készítsd el:
Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejben futtasd fel. A lisztet a túróval, sóval, citromhéjjal keverd el, kis gödröt készíts a közepébe. A tojássárgáját, vajat és cukrokat szintén keverd el, és az élesztős tejjel együtt add a lisztes keverékhez. Dagassz lágy tésztát, és fél órát keleszd.
Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, szaggass szívecskéket, ( ne túl nagyot,mert nem sül át ) és forró olajban mind két oldalát süsd meg. Elkészítheted tepsiben sütve,de akkor a kelesztési idő hosszabb lesz.
Eperlekvárral igazán finom.

2014. február 5., szerda

                                         Vajas, sós kifli

Biztosan írtam már a bejegyzéseimben, hogy a kelt tészta a szívem csücske. Talán azért, mert mindig ámulattal néztem, ahogy a nagymamám keze alatt csodák születnek. Hogy az én kezeim alatt születnek -e csodák, azt nem tudom, de ez a kifli pont olyan mint gyerekkoromban.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 evőkanálnyi olvasztott vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1 kk. só
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 tk. só
Így készítsd el:
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben futtasd fel. Egy tálba szitáld a liszteket, add hozzá a langyos vízben elkevert olvasztott vajat, sót és az élesztős tejet. Lágy tésztát dagassz belőle,és letakarva hagyd pihenni 30 percet. A puha vajat keverd ki a sóval. A megkelt tésztát oszd négyfelé. Lisztezett munkafelületen egyet nyújts ki kb: 2 mm vastag körlapra, kend meg a sós vaj felével, és borítsd be egy másik, ugyanekkorára nyújtott lappal. Nyomkodd össze a lapokat, és nyújts ki még egy picit. Oszd fel a kört 16 cikkre, tekerd fel őket, és rakd sütőpapíros tepsire.
A maradék két tésztával még egyszer csináld ugyanígy.Pihentesd 20 percig, kend le a kifliket vízzel, megszórhatod magokkal, vagy sóval. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd aranysárgára.


2014. február 4., kedd

                                      Lenmagos gnocchi 

A gnocchi elkészítése nagyon egyszerű. Az ízesítés is csak fantázia dolga. Igaz az eredeti olasz recepteknek párja nincs, azért a mi kis magyar próbálkozásaink se rosszak. A krumplinudli az krumplinudli.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1/2 marék őrölt lenmag
  • kis csokor petrezselyem
  • olíva olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl főzőtejszín
  • 12,5 g mascarpone
Így készítsd el:
A burgonyákat héjában süsd meg, és hűtsd ki. Azért jó héjában sütni a krumplit, mert nem lesz benne  annyi folyadék, mintha vízben főznénk meg. Az íze is sokkal kellemesebb lesz.Pucold meg, törd össze, add hozzá a tojást és kis adagokban keverd hozzá a lisztet, lenmagot és az 

apróra vágott petrezselymet is. Akkor jó, ha elválik a tészta az edény falától. Vágd szeletekre, készíts kis hurkákat, vágj belőlük kb: 1 cm -es darabokat, és villával nyomkodd meg őket, hogy a szószt jobban fölvegye. Enyhén sós vízben főzd ki a gnocchikat.
Kevés olíva olajon párold meg az apróra vágott fokhagymát, öntsd fel a tejszínnel, keverd el benne a mascarponét, sózd, borsozd. Tegyél a szószból egy adag gnocchira, szórd meg pirított lenmaggal, és petrezselyemmel.




2014. február 3., hétfő

                                          Spanyol torta

Kedvelem az összes összetevőjét ennek a sütinek. Ezért is kellett megsütnöm. Csoki, citrom, mandula és marcipán. Mi is kellene még több? Aki szereti ezt az ízvilágot, ki kell próbálnia!

Hozzávalók:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 11 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citromhéj
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg mandula
  • 15 dkg nyers marcipán
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 6 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
a mázhoz:

  • 10 dkg narancslekvár
  • 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
Így készítsd el:
Készíts elő egy kivajazott és lisztezett tortaformát,  a sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Az apróra vágott csokit, mandulát, narancs és citromhéjat keverd el a lisztel.
A vaníliarúd belsejét, a darabokra vágott marcipánt a vajjal, 3 dkg cukorral és a tojássárgájával keverd krémesre. A tojásfehérjét a maradék cukorral verd habbá. Először a habot,majd a lisztes keveréket dolgozd el a tojásos masszával. Az előkészített tortaformába töltve süsd 45 percig. A lekvárt melegíts fel, és a még meleg süteményen kend el, hagyd kihűlni. A csokit törd kis darabokra, és vízgőz felett olvaszd fel. A tortát vond be a csokimázzal, és hagyd megszilárdulni.



2014. február 2., vasárnap

                         Joghurtkrém erdei gyümölccsel

Édes és krémes, savanykásan gyümölcsös desszertet készítettem ma. A január az a hónap, amikor csupa nehéz édességet készítünk és eszünk. A sok fánk, bukta, rétes után olyan üdítő ez a könnyű kis krém.

Hozzávalók 4 főre:

  • 12 dkg cukor
  • 80 ml citromlé
  • 3 levél zselatin
  • 17.5 gr natúr joghurt
  • 1/8 l habtejszín
a gyümölcsszószhoz:

  • 40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
  • ízlés szerint cukor
  • 1 tk. étkezési keményítő
Így készítsd el:
A cukrot és a citromlét addig melegítsd, míg a cukor fel nem oldódik.A zselatint hideg vízben old fel,nyomkodd ki és keverd a sziruphoz. Ha langyos, keverd hozzá a joghurtot, és végül a habbá felvert tejszínt. Töltsd poharakba, és tedd a hűtőbe.
A gyümölcsöt ízlés szerinti mennyiségű cukorral főzd puhára, passzírozd át egy szitán és tedd vissza a tűzre.Keverd el benne a keményítőt,és már le is zárhatod. Hűtsd ki és adagold a kész joghurtkrémre.
Néhány csümölccsel díszítheted.